HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Tudnivalók a lábazati szigetelésről

2013.04.09. 12:26 Istvan98

labazati-szigeteles.jpgA lakóépületek lábazatának szigeteléséről sokszor hajlamosak az építők elfeledkezni, pedig ez legalább olyan fontos feladat, mint a homlokzat megfelelő hőszigetelése. Amennyiben a lábazatnál nem végezzük el a szükséges munkákat, hőhíd keletkezhet, amely egyrészt azzal járhat, hogy az alsó szinteken a hőmegtartás nem lesz megfelelő, másrészt a pára lecsapódásával, gombásodással és penészesedéssel és így az épület anyagának megrongálódásával járhat.

A hőhíd legjobban a csupasz betonfelületeknél alakul ki, ezért ezeket nem szabad szigeteletlenül hagyni. Az is észben tartandó, hogy minél jobban szigetelt az épület többi része, az olyan pontokon, ahol ezeket a munkákat nem végezzük el, annál erőteljesebben alakul majd ki a jelenség.

A lábazatnál expandált polisztirol lapokat, azaz EPS-t nem használnak. Erre a célra az XPS, a zárt cellás extrudált polisztirol az ideális, mivel terhelhetősége igen nagy, vízfelvevő képessége pedig a lehető legminimálisabb. Mivel ez a speciális granulátumból előállított anyag nem csak rendkívül jó hőszigetelő, de akkor sem károsodik, ha hosszú időn át van kitéve a nedvességnek, az épület teljes élettartamára megoldást jelent. Nagyon fontos, hogy tartós, ellenálló, teherbíró anyagot válasszunk, hiszen az épület lábazatánál történő szigetelésről beszélünk, amely a falaknál, homlokzatnál lényegesen nagyobb igénybevételnek kell, hogy ellenálljon.

A víz- és fagyállóság is elsőrendű szempont, a jó lábazati szigetelőanyag akár három méter mélyen is a vízbe merülhet anélkül, hogy szerkezeti, mechanikai tulajdonságai hosszú távon megváltoznának. Általánosságban elmondható, hogy érdemes minél vastagabb szigetelőanyagot választani, mivel így nagyobb költségmegtakarítást érhetünk el.

A lábazati szigetelés kialakításakor szükségünk lesz ragasztóanyagra, XPS polisztirol lapokra, üvegszövet hálóra, alapozóra és vakolatra is.

Új épületek felhúzásakor mindenképpen érdemes előre gondolkodni, mivel az utólagos pótlás költsége nagyobb lehet, mintha eleve beépítjük a szigetelést. Ugyanakkor ennek ellenére már álló épületeknél is érdemes elvégezni a munkákat, mivel hosszútávon megtérülő befektetésről van szó.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr525187514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása