HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

A megfelelő vastagságú hőszigetelés

2013.06.04. 15:11 Istvan98

Arra, hogy milyen vastagnak kell lennie egy hőszigetelésnek, nincsen általános szabály, minden esetben egyedi szempontok alapján kell ugyanis mérlegelni.

Mivel a hőszigetelés hosszú távon ugyan megtérülő, de egyszerre mégis nagyobb összegű beruházás, mondhatni hosszú távú befektetés, természetesen az épület tulajdonosa mindig azt szeretné, ha a lehető legolcsóbban tudná azt megoldani. Ugyanakkor persze a másik alapvető szempont, hogy a hőszigetelés minél hatékonyabb legyen, minél jobban csökkentse a ház fűtésére fordított energiaigényt.

Mindenek előtt tudni kell, hogy a kétszer vastagabb szigetelés nem feltétlenül jelent kétszer nagyobb megtakarítást is. Míg például egy 3 és egy 8 cm vastagságú szigetelés között igen jelentős nagyságrendi különbségek tapasztalhatóak, egy 10 és egy 20 centiméteres szigetelés esetében már jóval kisebb eltérésről beszélhetünk csak.

hoszigeteles_vastagsag.jpg

Homlokzat szigetelése esetén, amennyiben polisztirolhabot használunk, általánosságban elmondható, hogy az első 10 cm-nél még számottevő mértékű megtakarítást észlelhetünk. E felett azonban minden további 2 centiméternyi szigetelés már csak 2-3 százalékkal javítja az energiaigényt. Ennek eredményeképpen minél vastagabb a szigetelés, annál nagyobb a megtakarítás ugyan hosszabb távon, viszont a megtérülési idő hosszabb lesz.

Egyáltalán nem mindegy persze az sem, hogy milyen típusú anyagot szigetelünk – vasbetont, vázkerámiát vagy esetleg mészhomokot, mivel ezek különböző vastagságú és típusú szigeteléseket igényelhetnek. A legfontosabb szempont azonban egyértelműen az, hogy hol jön el az a pont, ahol a megtérülés már túl hosszú távú ahhoz, hogy a beruházó megengedhesse magának. A hőszigetelés persze olyan munka, amellyel évtizedekre előre tervez az ember, olyan családok azonban, akik energiaszegénységben élnek, nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy csak 25 év múlva hozza vissza árát a befektetés.

A cél az, hogy a fűtésre fordított energia mennyisége látványosan csökkenjen, minél jobban közelítse az épület a passzívház szintjét, van azonban, amikor már nem éri meg újabb és újabb rétegeket beépíteni.

Forrás: hőszigetelés blog

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés hőszigetelő

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr245343780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása