HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Házfelújításnál gondoljon a hőszigetelésre is!

2013.04.17. 11:26 Istvan98

A ház felújításánál észben kell tartani, hogy koránt sem elegendő az esztétikai szempontokat figyelembe venni. Ha házunk nincsen megfelelően szigetelve, a felújításnál jobb alkalom aligha kínálkozik arra, hogy elvégezzük a szükséges munkákat, és ezzel a néhány év alatt megtérülő befektetéssel hosszú távon lefaragjuk költségeinket.

Ahhoz, hogy a hőszigetelést megfelelő színvonalon, olyan minőségben tudjuk elvégezni, hogy az valóban a hasznunkra legyen, feltétlenül ajánlott még a munkák megkezdése előtt szakemberrel konzultálni. Még ha magunk akarjuk is a feladatot elvégezni, nem árt tudni, milyen technológiát és hogyan használjunk fel, milyen költségekre számítsunk, hogyan lássunk neki az egyes munkafázisoknak.

hoszigeteles.gifAz ábrán látható, hol illan el a hő egy lakásból:
35% a falakon keresztül, 25% a tetőn,
15%-ot visz el a huzat és ugyanennyit a padló,
10% pedig az ablakokon keresztül távozik.

Egy régi típusú ház felújításánál számos különböző típusú hőszigetelő munka elvégzésére szükség lehet, például a homlokzat, a falak, a lábazat esetében. Minden feladatnál más és más kivitelezésre, más technológiák, anyagok alkalmazására van szükség az igénybevételnek megfelelően. A falaknál például általában elegendő egyszerű polisztirol szigetelőlapok használata, ezek a megfelelően működő nyílászárókkal együtt képesek tökéletesen szigetelni a lakást. A lábazatnál ugyanakkor már speciális, extrudált polisztirol hab lemezekre van szükség, amelyek ellenállóak a vízhatással szemben és teherbíró képességük is igen magas.

Felújításkor a leggyakoribb munka a falak szigetelése, amely utólagosan meglehetősen bonyolultnak bizonyulhat. Szükség lehet azonban rá, ha az épület eleve megfelelő szigetelés nélkül épült fel, ha a 30-40 éves hőszigetelés már elöregedett, vagy ha nem megfelelő technológiát alkalmaztak, esetleg hibákat vétettek a kivitelezéskor. Általánosan előforduló probléma a fal nedvesedése, amely létrejöhet hőhidak megléte miatt, vagy azért, mert a falak felszívják a talajvizet. Ilyenkor meg kell mérni a fal nedvességtartalmát, ez után lehet a víz útját elzárni, ha az a talajból szivárog felfelé.

Bár nagy összegű beruházásról lehet szó, ha rászánjuk magunkat a renováláskor erre a munkára is, észben kell tartani, hogy megtérülő befektetésről van szó, amely nem csak a ház értékét növeli, de a benne élők komfortérzetét is nagyban javítja.

2 komment

Címkék: lakásfelújítás hőszigetelés szigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr695231060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lampyris Noc 2013.04.26. 21:43:01

Mi szigeteltük a tetőt és a házfalat, ezek szerint lefedtünk 60 százalékot. Nem rossz, amúgy érezhető is a különbség.
Ha jól látom a képből, még érdemes a lábazattal foglalkozni (az nálunk kimaradt) és nem ártana kicserélni a nyílászárókat. Amilyen tél volt az utóbbi kettő, nem egy rossz befektetés...

Tiryon 2013.04.30. 16:16:35

Nálunk épp a tetőtér a problémás. Ha tényleg 25%, akkor nagyon megéri, nem fogunk spórolni rajta. Főleg úgy, hogy a tetőteret lakjuk is mostmár, télen reggelente nagykabátban lehetett csak megmaradni, bár nem gondoltam, hogy a fűtésszámla negyedét az utca fűtésére költjük...
süti beállítások módosítása