HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Megéri-e a hőszigetelő vakolat?

2013.07.13. 14:42 Istvan98

Sokat hallani manapság arról, hogy a hőszigetelő vakolat már magában képes lehet teljesen kiváltani a táblás polisztirol vagy kőzetgyapot szigeteléseket. Érdemes azonban az ilyen hírekhez elővigyázatosan hozzáállni. Mielőtt úgy döntenénk, hogy ezt a rendhagyó megoldást választjuk, mindenképpen számoljunk utána, tényleg megéri-e, a hőszigetelő vakolat ugyanis sok esetben nem teljesen az, aminek el akarják adni.

Tény, hogy rendelkezik bizonyos előnyökkel a táblás megoldásokhoz képes – a legnagyobb természetesen az, hogy felülettől függetlenül fel lehet vinni bármilyen homlokzatra, ráadásul hézagok, illesztési hibák nélkül, egybefüggő rétegként. Ezzel kiküszöbölhetjük a hagyományos megoldások esetében előforduló problémákat, mint például a hőhíd jelentkezését. Ezért egyenetlen falfelületeken például, ahol a táblás hőszigetelés alkalmazása biztosan nem jelentene jó megoldást, megfelelő alternatívát jelenthet.

Olvasni olyan híreket, hogy egyes házak esetében mindössze hőszigetelő vakolat alkalmazásával elérték a passzív ház minősítést – figyelembe kell azonban venni, hogy ezeknek az épületeknek már magukban is igen kedvezőek voltak hőátbocsájtási mutatóik. Mielőtt belevágnánk, mindenképpen érdeklődjünk utána az áraknak, és lehetőleg szakember segítségét igénybe véve számoljuk ki, megéri-e ezt a megoldást alkalmazni.

hoszigetelo_anyagok.jpg

A hőszigetelő vakolat hőátbocsájtása ugyanis jóval nagyobb, mint a polisztirolé vagy a kőzetgyapoté. A reklámok állításaival ellentétben teljes egészében biztosan nem képes arra, hogy ezeket kiváltsa, csakis akkor, ha eleve nem lett volna szükség komolyabb szigetelésre.

Problémát jelenthet az is, hogy a vakolat önsúlya miatt nem alkalmazható az a trükk, mint a táblás szigeteléseknél, azaz nem lehet addig növelni a hőszigetelés vastagságát, amíg megfelelőek nem lesznek a mutatók. A maximum vastagság, amelyet így elérhetünk, körülbelül tíz centi, ennél többet csak nagy ritkán sikerülhet felvinnünk úgy, hogy stabil is maradjon. A hőszigetelő vakolat tehát egyes esetekben hasznos alternatíva lehet, a jelenlegi technológiák által azonban még nem alkalmas arra, hogy kiszorítsa a hagyományos megoldásokat.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés hőszigetelő

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr75403152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása