HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Fontos a hőátbocsátási tényező

2013.07.23. 16:09 Istvan98

Ha elhatározzuk, hogy hőszigeteljük a házunkat, az első lépésnek nem annak kell lennie, hogy megfelelő módszert, szigetelőanyagot választunk. Természetesen ez nagyon fontos része a folyamatnak, elsőként ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk mire lesz szükségünk, fel kell mérnünk igényeinket.

Szólj hozzá!

Megéri-e a hőszigetelő vakolat?

2013.07.13. 14:42 Istvan98

Sokat hallani manapság arról, hogy a hőszigetelő vakolat már magában képes lehet teljesen kiváltani a táblás polisztirol vagy kőzetgyapot szigeteléseket. Érdemes azonban az ilyen hírekhez elővigyázatosan hozzáállni. Mielőtt úgy döntenénk, hogy ezt a rendhagyó megoldást választjuk, mindenképpen számoljunk utána, tényleg megéri-e, a hőszigetelő vakolat ugyanis sok esetben nem teljesen az, aminek el akarják adni.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés hőszigetelő

Mitől jó egy hőszigetelő anyag?

2013.07.02. 14:51 Istvan98

Egy épület, épületrész hőszigeteléséhez felhasznált anyag többfajta tulajdonsággal is rendelkezhet, a tényleges szigetelés a nagy halmazból csupán az egyik; mondhatni, hogy a jéghegy csúcsa.

Természetesen elvárjuk, hogy a felhasznált anyag segítségével optimalizálódjon az épület hővesztesége, valamint növekedjen a beltér lakóinak komfortérzete.

A legfontosabb tulajdonságok mellett azonban lényeges még egy sor másodlagos képesség, amivel a hőszigetelő anyag rendelkezik, ezek többek között a tűzállóság, az időtállóság, a nyomószilárdság, az egészségbarátság, a vízfelvevő képesség és a páradiffúziós ellenállás.

A szigetelőanyagnak tűzállónak kell lennie, máskülönben komoly kockázatot jelentene a beltér lakóira nézve. Napjaink termékei emellett még rendkívül magas hőmérsékletet is kibírnak, illetve önoltó-képességgel is rendelkeznek, vagyis magától nem égne, ha nincsenek kitéve folyamatos nyílt lángnak.

Legalább ilyen fontos tulajdonság az időtállóság, ugyanis az adott termék nem változhat meg jelentős mértékben az idő múlásával; ki kell bírnia az időjárási tényezőket, a különböző növényi és állati kártevőket, és ellent kell állnia az elöregedésnek.

A kiváló szigetelőanyag elviseli a nagy mértékű és folyamatos terhelést is, vagyis nagy a nyomószilárdsága. Amennyiben ennek a kitételnek nem felel meg, a szigetelőanyag deformálódhat és romlani kezdenek a mechanikai tulajdonságai is. Hosszú távon ez réseket eredményezhet az illesztéseknél, valamint hőhidak és szerkezeti károk képződnek.

Célszerű ügyelni arra is, hogy a szigetelőanyagnak nagy legyen a páraáteresztő képessége, minimális legyen a vízfelvevő képessége, és hogy hosszú távon se legyen káros az épületben élőkre nézve.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés hőszigetelő

A hőhidak és a miattuk kialakuló penész

2013.06.25. 14:50 Istvan98

Szigetelések, átalakítások előtt az épületeket gyakran átvizsgálják hőkamerák segítségével, hogy kiderítsék, adott ponton mekkora a hőveszteség, és hogy jelen vannak-e hőhidak.

Szólj hozzá!

Címkék: hibák hőszigetelés hőszigetelő hőhíd

Honnan szökik a legtöbb hő?

2013.06.18. 14:51 Istvan98

A hőszigetelés segítségével előzzük meg, hogy otthonunkból hő szökjön ki; hideg téli napokon ugyanis nincs bosszantóbb, mint azt gondolni, hogy „kifelé fűtünk”. Az 1970-es évek óta népszerű hőszigetelési formulák segítségével azonban csökkenthetjük a fűtött helyiségek hőveszteségét, és egyszerűen akadályozhatjuk meg a beltéri meleg kiáramlását.

1 komment

Címkék: hibák hőszigetelés

A hőszigetelés bemutatása

2013.06.13. 12:31 Istvan98

Valamikor az előző évszázad hetvenes éveiben, még javában az olajválság alatt, a hőszigetelés szinte a semmiből tört utat magának, hogy a különböző módszerek segítségével csökkentse a rezsiköltségeket és növelje az adott épület komfortfokozatát.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem hőszigetelés

A megfelelő vastagságú hőszigetelés

2013.06.04. 15:11 Istvan98

Arra, hogy milyen vastagnak kell lennie egy hőszigetelésnek, nincsen általános szabály, minden esetben egyedi szempontok alapján kell ugyanis mérlegelni.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés hőszigetelő

Miért éri meg szigetelni?

2013.05.28. 14:49 Istvan98

Sokan azért nem vágnak bele házuk utólagos szigetelésébe, mivel ez igen nagy beruházást jelent, egyszerre igen nagy összeget kell kiadnia az embernek a kezéből. Tudni kell azonban, hogy a megfelelő szigeteléssel a fűtésre költött összeg nagy része megtakarítható, a már néhány éven belül megtérülő beruházás hosszú évtizedekre észrevehetően csökkentheti a rezsiköltségeket.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés hőszigetelő

A kőzetgyapot előnyei és hátrányai

2013.05.21. 14:03 Istvan98

A kőzetgyapot a polisztirol (hungarocell) alapú hőszigetelés mellett ma az egyik legelterjedtebb a világon. Európában ritkábban alkalmazzák, bár az elmúlt években elkezdett tért hódítani magának ez a megoldás is.

1 komment

Címkék: hőszigetelés hőszigetelő

Szigetelés saját kezűleg – mire figyeljünk oda? (2. rész)

2013.05.13. 10:34 Istvan98

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a megfelelő típusú hőszigetelést használjuk, és a fal állapota is kielégítő – a vakolat tapadása megfelelő, nincsenek egyenetlenségek – megkezdhetjük a szigetelőlapok rögzítését.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés

Szigetelés saját kezűleg – mire figyeljünk oda? (1. rész)

2013.05.06. 12:31 Istvan98

Mindenkinek fontos, hogy minél kevesebbet kelljen fűtésre, energiára költeni, hiszen a hatalmas összegű számlák rengeteg pénzt vehetnek ki a zsebünkből minden télen. Ahhoz, hogy a fűtésszámlát csökkenthessük, elsősorban a szigetelést kell hibátlanná tenni, ez azonban ismét csak költséges munka, beruházás, amely csak évek alatt térül meg.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés

Hogyan kerüljük el a hőhíd kialakulását?

2013.04.30. 17:49 Istvan98

A hőhidak nem csak a fűtésszámla végösszegén látszanak meg, hanem nagyon is valóságosan megjelenhetnek a lakásban – amennyiben a nem megfelelő szigetelés miatt hőhidak alakulnak ki, az érintett felületeken hamar megjelenhet a penész, amely károsíthatja a falakat, a padlót, de akár a bútorokat is. Emellett asztmát, allergiát is okozhat a levegőbe kerülve – érdemes tehát minél hamarabb megbizonyosodni arról, hogy házunkban nem találhatóak komolyabb hőhidak, és ha mégis, gondoskodni arról, hogy eltüntessük őket.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés hőhíd

A ház külső hőszigeteléséről

2013.04.23. 16:31 Istvan98

A vakolatnak napjainkban már nem csak dekorációs funkciója van, a hőszigetelésben is jelentős szerepet játszik. A jó vakolat számos olyan tulajdonsággal kell, hogy rendelkezzen, amelyek elősegítik az épület ideális hőtartását, javítják a szigetelés hatékonyságát.

2 komment

Címkék: hőszigetelés szigetelés külső hőszigetelés

Házfelújításnál gondoljon a hőszigetelésre is!

2013.04.17. 11:26 Istvan98

A ház felújításánál észben kell tartani, hogy koránt sem elegendő az esztétikai szempontokat figyelembe venni. Ha házunk nincsen megfelelően szigetelve, a felújításnál jobb alkalom aligha kínálkozik arra, hogy elvégezzük a szükséges munkákat, és ezzel a néhány év alatt megtérülő befektetéssel hosszú távon lefaragjuk költségeinket.

2 komment

Címkék: lakásfelújítás hőszigetelés szigetelés

Tudnivalók a lábazati szigetelésről

2013.04.09. 12:26 Istvan98

labazati-szigeteles.jpgA lakóépületek lábazatának szigeteléséről sokszor hajlamosak az építők elfeledkezni, pedig ez legalább olyan fontos feladat, mint a homlokzat megfelelő hőszigetelése. Amennyiben a lábazatnál nem végezzük el a szükséges munkákat, hőhíd keletkezhet, amely egyrészt azzal járhat, hogy az alsó szinteken a hőmegtartás nem lesz megfelelő, másrészt a pára lecsapódásával, gombásodással és penészesedéssel és így az épület anyagának megrongálódásával járhat.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés

Hogyan kell beépíteni a hőszigetelő lapokat?

2013.04.09. 12:25 Istvan98

A polisztirol hőszigetelő lapok újonnan épített házakba, vagy házfelújítás során is beépíthetők. Viszonylag egyszerűen kezelhető hőszigetelő anyagról van szó, pár aranyszabályt azonban be kell tartani, ha minőségi munkát akar végezni az építő, és ha a kívánt hatást, az optimális hőszigetelési képességet akarja elérni.

1 komment

Címkék: hőszigetelés hőszigetelő

A hungarocell hőszigetelő lap előnyei

2013.03.27. 12:34 Istvan98

A hungarocell lapokból kialakított hőszigetelő rendszer a legelterjedtebb szigeteléstechnikai megoldás, ami népszerűségét nem csupán kedvező ár-érték arányának köszönheti. Az építkezés során, vagy utólagos hőszigetelésnél egyaránt beépíthető, az ingatlantulajdonosok majdnem 2/3-a a hungarocell hőszigetelő lapot választja a ház szigetelése során. A hungarocell ismert még polisztirolként, de a manapság divatos Dryvit szigeteléseket is hungarocell lapokból állítják össze.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés hungarocell

Tudnivalók a tetőtér szigeteléséről

2013.03.19. 13:16 Istvan98

Magyarországon a padlásterek sok esetben kihasználatlanok, az emberek ritkán foglalkoznak vele, így általában a hőszigetelés sincs megfelelően megoldva. Pedig a tetőtér a hőmérséklet-változásokra különösen érzékeny, így ha kellő mértékben törődünk vele, nemcsak az épületben élők komfortérzetét növelheti, de megtakarításokat is elérhetünk vele. Arról nem is szólva, hogy amennyiben lakhatóvá akarjuk tenni a tetőteret, a megfelelő szigetelés elengedhetetlen. Ha ez megvan, akár az itt távozó hő négyötödét is megtakaríthatjuk, ezzel akár ötödével csökkentve a teljes energiafelhasználást.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés tetőtér

Az XPS hőszigetelő lapok előnyei

2013.03.13. 14:40 Istvan98

Az épületek hőszigetelése során nem elég a homlokzat, a padló, valamint a tetőtér hőszigetelése. A megfelelően szigetelt ház érdekében szükséges a lábazat szakszerű hőszigetelése is, amit azonban csak speciális anyaggal lehet megoldani. A lábazat hőszigetelésére ideális megoldás az XPS hőszigetelő lap használata, tekintve, hogy a lábazat szigetelése során törekedni kell arra, hogy vízálló szigetelőanyagot használjunk. Erre a nagymértékű nedvességtartalom miatt van szükség.

Szólj hozzá!

Hőszigetelés megtérülése

2013.03.12. 10:02 Istvan98

Az energiaárak folyamatosan emelkednek, ennek következtében például egy családi ház fűtésszámlája évről évre nő. A költségek tekintetében nem várható változó tendencia, a gazdasági nehézségek miatt pedig a fizetések nem követik a gáz- és villamosenergia-árakat. A fogyasztást tehát mindenképpen csökkenteni kell, ez vagy a fűtésrendszer korszerűsítésével, lecserélésével, vagy pedig a hőszigetelés hatékonyabbá tételével tehető meg.

2 komment

Címkék: árak hőszigetelés