HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Fontos a hőátbocsátási tényező

2013.07.23. 16:09 Istvan98

Ha elhatározzuk, hogy hőszigeteljük a házunkat, az első lépésnek nem annak kell lennie, hogy megfelelő módszert, szigetelőanyagot választunk. Természetesen ez nagyon fontos része a folyamatnak, elsőként ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk mire lesz szükségünk, fel kell mérnünk igényeinket.

Tudnunk kell, milyen paraméterekkel rendelkezik az épület, milyen a falak hőátbocsátása, még az is fontos lehet, milyen fekvésű a ház. Hogy mindezeket pontosan ki tudjuk számítani, nem árthat, ha igénybe vesszük egy energetikai szakember segítségét – ez sok olyan hibát segíthet elkerülni, amelyeket magunkban elkövethetnénk.

A hőátbocsátási tényezőt az U betűvel jelöljük. Minél nagyobb ez az érték, a fal annál nagyobb energiamennyiségnek megfelelő energiát enged át. Ha például a 1,0 a hőátbocsátási érték, és a fal egyik oldalán 0 Celsius-fok van, a másikon pedig 20 fok, akkor a fal 20 Watt hőenergiát enged át 144 négyzetméter felületen.

A különböző faltípusok U értéke természetesen függ a fal anyagától – például tégla, vasbeton, terméskő stb. –, a kötőanyag, pl. habarcs típusától, a vakolattól és az esetlegesen már meglévő szigeteléstől is.

Értelemszerűen a hőátbocsátási tényező minél kisebb kell, hogy legyen – a lakásban így a felmelegített levegő lassabban adja le hőenergiáját, tehát kevesebb energiát használunk fel a fűtéshez. Pontosan tudnunk kell tehát ezt az értéket, mielőtt szigetelőanyagot választunk. Példának okáért egy 40 cm vastag kőfal esetében ez 2,26, egy 38 cm vastag, kisméretű téglából épült fal esetén ugyanakkor 1,37.

A hőszigetelés minden esetben megtérülő beruházás – lényegében csak az a kérdés, mennyi idő alatt hozza vissza a befektetett pénzt, már persze akkor, ha helyesen kerül felhelyezésre, és nem alakulnak ki például hőhidak, vagy nincs szükség arra, hogy utólag megerősítsük azt a helytelen ragasztás miatt. Ugyanakkor nem kis összegbe kerül egyszerre, és nyilván minél hamarabb szeretnénk megkezdeni a fűtési költségeken a spórolást, így mindenképpen ajánlott a pontos, precíz, lapos felkészülés, minden információs begyűjtése és a szakemberekkel való konzultáció.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr795421709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása