HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Honnan szökik a legtöbb hő?

2013.06.18. 14:51 Istvan98

A hőszigetelés segítségével előzzük meg, hogy otthonunkból hő szökjön ki; hideg téli napokon ugyanis nincs bosszantóbb, mint azt gondolni, hogy „kifelé fűtünk”. Az 1970-es évek óta népszerű hőszigetelési formulák segítségével azonban csökkenthetjük a fűtött helyiségek hőveszteségét, és egyszerűen akadályozhatjuk meg a beltéri meleg kiáramlását.

Ez nemcsak a komfortérzetet javítja, de a pénztárcánkat is kíméli. De hogyan is szökik a levegő? Hol számít a legkevésbé védettnek a házunk?

Fontos leszögezni, hogy egy épület hővesztesége rendkívül magas lehet szigetelés nélkül, a magas hőmérsékletű közegből ugyanis a hő szinte akadálytalanul áramolhat át az alacsonyabb hőmérsékletű közeg irányába.

szokoho.jpg

A hőmérséklet nagyobb része, 30–40 százalék a falakon keresztül távozhat, de a tetőn keresztül elillanó meleg is kitehet 20–30 százalékot. Általában 15–25 százalékra becsülik az ablakon keresztül távozó hő arányát, miközben a padlón, födémen át körülbelül 10–15 százalékot veszítünk. Ha belegondolunk, ezek a részek külön-külön is komoly mennyiséget jelentenek, összeadva pedig jelentős hőveszteségről beszélhetünk egy-egy hidegebb téli éjszakán.

Az arányokat befolyásolhatja az, ha az épület nagy üvegfelülettel rendelkezik, illetve az sem szerencsés, ha a ház nyílászárói elavultak.

A szigetelés során felléphetnek a hőhidak, azaz a többdimenziós hőáramlás problémái, valamint nem szabad elfelejteni az élettani hatásokat sem. Bizonyos páratartalom felett (rosszul szigetelt lakásban például) penész alakulhat ki, ami az épület levegőjébe kerülve asztmát és allergiát okozhat az emberben. Ha sok hő szökik a lakásból, érdemes utólagos hőszigetelést kérni.

1 komment

Címkék: hibák hőszigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr65367367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rugovicsvalagba 2018.05.20. 13:25:29

"Általában 15–25 százalékra becsülik az ablakon keresztül távozó hő arányát" Na ez az ami nem igaz. Az infra képen is látható, hogy hol a legnagyobb a hővesztedég.
süti beállítások módosítása