HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

A kőzetgyapot előnyei és hátrányai

2013.05.21. 14:03 Istvan98

A kőzetgyapot a polisztirol (hungarocell) alapú hőszigetelés mellett ma az egyik legelterjedtebb a világon. Európában ritkábban alkalmazzák, bár az elmúlt években elkezdett tért hódítani magának ez a megoldás is.

Homlokzati szigeteléseknél a kontinensen és hazánkban is általában polisztirol szigetelőrendszereket alkalmaznak, vannak azonban a kőzetgyapotnak bizonyos előnyös tulajdonságai, amelyek megfontolandóvá teszik használatát. Az anyag hőáteresztése meglehetősen kicsi, így szigetelőanyagként kiválóan működik, az energiahatékonyságot így nagymértékben javítja. Ugyanakkor rendszerint drágább a polisztirolnál, így a szigetelési beruházás megtérülésére valószínűleg akkor is többet kell várni, ha valamivel jobb eredményeket tudunk így elérni. Páraellenállása kicsit, így a polisztirolhoz hasonlóan nem kell attól tartani, hogy páratechnikai gondok jelentkeznek, amennyiben a szigetelési munkákat megfelelően végezték el.

kozetgyapot2.jpg

Előnye még az ilyen típusú hőszigetelő rendszereknek, hogy a kőzetgyapotot természetes, illetve újrahasznosított alapanyagokból állítják elő, így környezetbarát anyag, szállítása pedig kifejezetten könnyű.

Létezik lépésszilárd változata, amelyet padlók szigetelésére szoktak használni, illetve olyan, drágább típusa is, amely akusztikai minősítéssel is rendelkezik. Ez utóbbi jellemzője, hogy a lépéshangot csökkenti – azaz lépéshanggátló –, tehát a hangszigetelésben is közreműködik. Sokszor alkalmazzák könnyűszerkezetes házak szigetelésénél, mivel a rendszer nem veszi fel a vizet, és igen tűzálló anyag. A kőzetgyapot az A1 tűzveszélyességi osztályba tartozik, azaz nem éghető, és a hőmérséklet ingadozásaira sem érzékeny.

Nagy forgalmú helyeken ugyanakkor, ahol az anyag jelentősebb mechanikai terhelésnek van kitéve, használata nem javasolt, legalább az alsó két méteren célszerű más anyagot használni. Elsősorban tetőterek szigeteléséhez szokták felhasználni. Előnye még az üveggyapottal szemben, hogy nem tömörödik, így az illesztéseknél a későbbiekben sem jelentkeznek rések, ahogyan az anyag zsugorodik.

1 komment

Címkék: hőszigetelés hőszigetelő

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr705310843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fügedy L. 2017.04.03. 13:14:58

Önök azt írják, hogy a kőzetgyapot szigetelés
belélegzése ártalmas. Eddig úgy tudtuk, hogy ez
csak a formaldehidet és fenolt tartalmazó
szigetelőanyagokra érvényes és ma már a kapható
kőzetgyapotok jórésze mentes ettől. Egyáltalán
kötelező a környezetre veszélyes adalékanyagok
feltüntetése pl. a műbizonylaton ?
Kaphatnék erre szakmailag megalapozott választ ?
Köszönettel
Fügedy L.
süti beállítások módosítása