HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Szigetelés saját kezűleg – mire figyeljünk oda? (1. rész)

2013.05.06. 12:31 Istvan98

Mindenkinek fontos, hogy minél kevesebbet kelljen fűtésre, energiára költeni, hiszen a hatalmas összegű számlák rengeteg pénzt vehetnek ki a zsebünkből minden télen. Ahhoz, hogy a fűtésszámlát csökkenthessük, elsősorban a szigetelést kell hibátlanná tenni, ez azonban ismét csak költséges munka, beruházás, amely csak évek alatt térül meg.

Éppen ezért sokan úgy döntenek, hogy legalább a szakembereken spórolnak, és saját kezűleg, maguk oldják meg a hőszigetelést. Ez általában nem bizonyul jó ötletnek – már a kisebb hibák is súlyos károkat, költséges munkálatokat vonhatnak maguk után a későbbiekben. Ugyanakkor megfelelő felkészültséggel, ügyességgel és odafigyeléssel nem lehetetlen a feladat kivitelezése.

Fontos, hogy tudjuk, milyen típusú hőszigetelő anyagot használjunk az épület különböző részeinél. A lábazatnál XPS extrudált polisztirollapokat szokás alkalmazni, mivel ezek nyomószilárdsága igen magas, vízfelvevő képességük pedig alacsony – ha nagyobb épületet szigetelünk, az alsó egy-két méteren a homlokzatnál is érdemes ilyen anyagot használni, a rá nehezedő teher így a későbbiekben sem deformálja azt. A falakat leggyakrabban hungarocell szigetelőlapokkal építik be, amelyek egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy páraáteresztőek, így a hőhidak létrejöttét is segítenek megakadályozni.

hoszigeteles_1.jpg

Tudni kell azt is, hogy hogyan és hová helyezzük fel a szigetelést. Új épületeknél egyszerű dolgunk van, mivel általában nem szükséges előzetes vakolás. A sima, egyenes falakra könnyen felhelyezhetőek a szigetelőlapok. Utólagos szigetelésnél ugyanakkor jóval alaposabbnak kell lenni – figyelni kell az egyenetlenségekre, és a vakolat állapotát is meg kell vizsgálni, ha ugyanis nem tapad eléggé, szükséges részben vagy akár teljesen lecserélni azt. A szigetelőlapokat a falakra ragasztással kell rögzíteni – ha a fal porózus anyagú, alapozásra lehet szükség a megfelelő tapadás elérése érdekében.

Látszik, hogy már az előkészítő munkálatok során is nagy figyelmet kell fordítani minden részletre, ellenkező esetben később ismét nagy összegeket költhetünk a javításokra.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés szigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr775284347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása