HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

A ház külső hőszigeteléséről

2013.04.23. 16:31 Istvan98

A vakolatnak napjainkban már nem csak dekorációs funkciója van, a hőszigetelésben is jelentős szerepet játszik. A jó vakolat számos olyan tulajdonsággal kell, hogy rendelkezzen, amelyek elősegítik az épület ideális hőtartását, javítják a szigetelés hatékonyságát.


A jó vakolatnak egyrészt képesnek kell lennie a nagyobb, akár 50 Celsius-fokos hőingadozásokat is elviselni, elég csak a téli fagyokra és a nyári tikkasztó melegre gondolni. Elsősorban a poliészter (hungarocell) szigetelő lemezek esetében szükséges minél előbb megfelelő vakolattal lefedni azokat, mivel ezek az ultraibolya sugárzásra meglehetősen érzékenyen reagálnak. Amennyiben ezt a védelmet biztosítjuk, a szigetelés hosszú távon sem károsodik, nem szorul cserére. Emellett természetesen a csapadéktól is óvni kell. Figyelni kell azonban arra, hogy plusz 5 és 25 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, szélcsend idején végezzük a vakolási munkát, hogy az anyag megfelelően megkössön.

kulso-hoszigeteles.jpg

A megfelelő vakolat másik fontos tulajdonsága, hogy páraáteresztő, akárcsak maga a szigetelés. Ez azért fontos, mert ellenkező esetben az épület belső teréből a nedvesség nem képes távozni – feltételezve a nyílászárók megfelelő működését –, így hőhidak alakulnak ki, a pára lecsapódik és gombásodás, penész jelentkezhet. A vakolatnak tehát a felvett nedvességet rövid időn belül el kell tudnia párologtatni.

Nem csak a falak, az épületek lábazata esetében is használnak vakolatot a szigeteléssel együtt. Itt kiemelten fontos a csapadék, a nedvesség elleni védelem, ezért ellenállóbb anyag kiválasztására van szükség. Az itt használt XPS extrudált poliészter szigetelőlapokat gyöngyvakolattal szokás lefedni.

Emellett a tűzállóságra is figyelni kell, mert bár a szigetelést nem gyúlékony, önoltó alapanyagokból gyártják, tűz esetén a vakolatnak is ellenállónak kell lennie.

Amennyiben a megfelelő szigetelést és vakolatot egyszerre alkalmazzuk, nem csak a fűtésszámlán (vagy nyáron a légkondicionáló berendezések energiafogyasztásán) spórolhatunk, de azért sem kell aggódnunk, hogy néhány éven belül cserére szorul majd, amit nehéz munkával beépítettünk.

2 komment

Címkék: hőszigetelés szigetelés külső hőszigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr55243269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crile 2013.04.25. 21:00:55

Hál'isten nem saját tapasztalatból, de azt jól tudom, hogy tényleg érdemes nem napon hagyni a hungarocellt. Láttam már olyat, aki erről elfeledkezett, aztán cserélhette ki a szinte új szigetelést.

Lampyris Noc 2013.04.26. 21:40:33

3 év nélkül, 4 év vele. Az eddigi tapasztalat: a régi didergős telek helyett kellemesebb idő a szobákban.
Apró segítség, de hosszú távon számolunk vele, elvégre nem két nyárra költöztünk a házba.
süti beállítások módosítása