HTML

hőszigetelés

Hőszigetelésről mindent, amit tudni érdemes. Ez nem egy hőszigetelés webshop, ez egy szakmai fórum a hőszigetelési anyagokról.

Friss topikok

Tudnivalók a tetőtér szigeteléséről

2013.03.19. 13:16 Istvan98

Magyarországon a padlásterek sok esetben kihasználatlanok, az emberek ritkán foglalkoznak vele, így általában a hőszigetelés sincs megfelelően megoldva. Pedig a tetőtér a hőmérséklet-változásokra különösen érzékeny, így ha kellő mértékben törődünk vele, nemcsak az épületben élők komfortérzetét növelheti, de megtakarításokat is elérhetünk vele. Arról nem is szólva, hogy amennyiben lakhatóvá akarjuk tenni a tetőteret, a megfelelő szigetelés elengedhetetlen. Ha ez megvan, akár az itt távozó hő négyötödét is megtakaríthatjuk, ezzel akár ötödével csökkentve a teljes energiafelhasználást.

Amennyiben még az építkezés során biztosítani akarjuk a megfelelő hőtartást, elsősorban a gerendák alatti és közötti részeket kell szigetelnünk. A minél hatékonyabb szigetelés érdekében nem csak a tetőnek, de a szigetelésnek is megfelelően vastagnak kell lennie. Általánosságban elmondható, hogy 18-20 centiméternél vékonyabb szigetelőanyag használata nem ajánlott. A beépítést minden esetben bízzuk szakemberre, mivel a munkálatok során elkövetett hibák kijavítása a későbbiekben nagyon költségesnek bizonyulhat. Ilyen hiba lehet például a páraáteresztő fólia nem megfelelő használata, amely hőhidat hozhat létre, ez pedig gombásodáshoz, penészesedéshez, a tető anyagának károsodásához. Emellett persze a hőszigetelés hatékonyságát is csökkenti.

tetoter-szigeteles.jpg

Padlásfödém utólagos hőszigetelésénél a legfelső deszkaborítást és a felette található rétegeket el kell távolítani, a gerendaközöket megtisztítani, a fafelületeket védőkezeléssel ellátni. Ide kerül a pontosan beszabott ásványgyapot, amelyre visszaépíthető a deszkaborítás. Szükség esetén a gerendák zárlécekkel magasíthatóak a hőhíd létrejöttét meggátolandó. A deszkaréteg eltávolítása nélkül is megoldható a szigetelés, ekkor azonban figyelni kell arra, hogy megfelelően terhelhető anyagot válasszunk ki.

A tetőtér szigetelésekor használt egyik legnépszerűbb anyag napjainkban az ásványgyapot, amelynél figyelni kell a pontos szabásra, ugyanis a tekercs kicsomagolás után nyeri csak el valódi formáját. Emellett alkalmaznak még parafát, poliuretánhabot, fenolhabot és polisztirolt is, ám a szakemberek az ásványhabot javasolják. (A hőszigetelő anyagokról bővebb információk a mellékelt oldalon.)

Szólj hozzá!

Címkék: hőszigetelés tetőtér

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszigetelesek.blog.hu/api/trackback/id/tr155148007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása